Viides leikki: Yks juttu

Runopaikassa Yks juttu yksisarvinen saa lahjaksi omakuvan #runopaikkayksjuttu

Ohjeet

VIIMEINEN SÄKEISTÖ

Kirjoita lasten leikeistä jossakin kodin paikassa ja tämän runon kirjoittamisesta.

Huomioi, että runopaikassa säkeistö luetaan lapselle ääneen.

olisi yhtä monta sanaa jokaiselle
mutta niin ei koskaan ole
lapsi laulaa saunassa, suihkussa ja nurmikolla
portaissa lauletaan minulle ja sinulle
ja sellainen leikkilaulu, joka on sellainen
tämän kaiken luonnosmaisuus, mahdollinen
autenttisuus, jonka voisi kirjoittaa pois
tästä on jo jotakin hiottu näkymättömiin
älä koske siihen näpp
on nukuttu päiväunet ja käyty uimassa
kun elää, sittenkin jää
sanoja, jotka aina kaivautuvat
esiin näiden värien läpi, niihin
takertuneina sateenkaarina
niiden pimeää kimaltelevat pyrstöt


KOE 5

Leikki-sarjaa varten kirjoitetun runon muodonmuutos päättyy. Runopaikoilla syntynyt runo valmistuu.

Sarjan viimeisessä runopaikassa lapsi lukee runoa.

Runopaikkaa varten kirjoitettu säkeistö siirretään kartongille ja annetaan lapselle, joka ei osaa lukea. Säkeistö luetaan lapselle ääneen, jonka jälkeen hän kertoo omin sanoin tekstin tapahtumista.

Muunnos tehtävästä: Osallistuja lukee säkeistön ääneen ja esittää tulkintansa siitä.

Aikuinen voi tehdä muistiinpanoja lapsen / osallistujan kertomuksen ajan.

Seuraavaksi pyydetään lasta piirtämään piirros runon viimeisen säkeistön pohjalta.

Kirjoitetaan runopaikassa uusi säkeistö, joka hyödyntää aiemmin kirjoitettua säkeistöä ja lapsen tulkintaa. Huomioi, että nyt kirjoitettava säkeistö päättää Leikki-sarjan runon.

Jaa runon viimeinen säkeistö ja piirros tunnisteilla #runopaikkayksjuttu #runopaikka #runopaikkaleikki

Säkeistön kuvaus

Yhden jutun runopaikkaa varten kirjoittamassani tekstissä on yksi säkeistö, 15 säettä ja 71 sanaa.

huoneet | makuuhuone, keittiö
paikka | portaat

Runopaikan säkeistö kertoo leikeistä lapsen kanssa ja yhdessä vietetystä ajasta, osin lapsen ilmaisua jäljitellen. Kirjoittaminen ja lasten leikit sekoittuvat. Runopaikkoja varten kirjoitetun tekstin editoimiseen liittyvät ratkaisut ovat säkeistön keskeistä sisältöä, samoin kuvataan leikkisästi lasten mahdollista vaikutusta tekstin nykytilaan. Säkeistön lopussa palataan Lätäkön runopaikan sanamaljasta nousevien sanojen äärelle.

Runopaikan kuvaus

Yhden jutun runopaikan säkeistöä lukiessa lapsi tykkää sanasta | näkymättömiin |, säkeestä ja sellainen leikkilaulu, joka on sellainen sekä uimiseen liittyvästä kohdasta, jonka lapsi erikseen säkeistöstä värittää. Säkeistöä lukiessa osoitetaan lapselle, minkä sanan kohdalla ollaan menossa. Lukiessani säkeistöä lapselle teen tekstiin joitakin muutoksia. Kolmannen säkeen kohdassa ”lapsi laulaa” käytän lapsen nimeä ja neljännen säkeen kohdassa ”minulle ja sinulle” puhun itsestäni ja iskästä.

Säkeistön lukemisen jälkeen kysyn lapselta, mistä teksti kertoo. Lapsen tarina on alkamassa, mutta tilanne keskeytyy ja juttu unohtuu. Tämän jälkeen lapsi haluaa vielä jatkaa runopaikkaa, mutta on nyt kiinnostunut säkeistön sanoista. Hän haluaa ”oppia ne”. Lapsi kyselee noin kymmenestä sanasta, jotka häntä kiinnostavat, että ”mitä tässä lukee”. Luen sanat lapselle ääneen, kuten | pyrstöt | kimaltelevat |sateenkaarina | jokaiselle | sellainen |. Kyseltyään tarpeeksi sanoista, lapsi haluaa piirtää yksisarvisia.

Piirrokset

#runopaikkayksjuttu #runopaikka #runopaikkaleikki

Yksisarvisia piirretään minulle, iskälle, hänelle itselleen ja yksisarvispehmolelulle. Lapsen piirroksissa ja leikeissä yksisarvista ei määritä niinkään otsassa kasvava sarvi, vaan kyseessä on jollakin tavalla maaginen hevonen tai poni, jolla on yleensä lentokyky. Näin ollen Pegasos, runoratsu tai sen lapsen leikeissä esiintyvä muunnos, poni siivillä, on tämän runopaikan yhteydessä yksisarvinen.

Jokaiselle käydään ojentamassa oma piirros. Nämä piirrokset syntyvät nopeammin kuin aiemmat työt. Viimeinen piirros on mahdollisesti sisarukselle, mutta asia ei selvinnyt, sillä piirustukset pitää viedä nopeasti salaiseen paikkaan eteiseen. Tämän jälkeen lapsi haluaa viedä koko nipun työpöydälleni, jonne hän sen laskee, kun sitä yhdessä ensin kuljetamme.

Viimeisen runopaikan jälkeen lapset ovat oppineet toimimaan runopaikoilla. He ennakoivat jo kuluvaa runopaikkaa ja matkivat aiempien runopaikkojen tapahtumia.

Vajoavien viimeisen säkeistön löytäminen

Vajoavat-runon viimeinen säkeistö pohjaa lapsen huomioihin hänelle runopaikassa luetusta säkeistöstä. Nämä lasta kiinnostaneet kohdat on tallennettu Vajoavat-runoon, samoin kuin lapsen tapa dokumentoida tämä runopaikka. Säkeistö XIV käy vuoropuhelua runopaikkaa varten aiemmin kirjoitetun tekstin kanssa kuvaten yhdessä tehtyjä asioita, lasten toimia ja leikkejä.

Muodonmuutos

Vajoavat-runon viimeinen säkeistö dokumentoi Leikki-sarjan viimeisen runopaikan tapahtumat ja tallentaa tarinan yksisarvisesta, joka saa lahjaksi omakuvan. Säkeistö kokoaa yhteen Vajoavat-runon teemoja ja aiempien runopaikkojen tapahtumia. Runopaikkojen aikana lapsi on kahlannut hieman pidemmälle sanojen virrassa. Säkeistön lopuksi näkökulma palaa Lätäkön runopaikan teemoihin ja avautuu kohti kosmosta, kohti ikuista, johon näillä sanamaljasta nousseilla sanoilla ja kenties yksisarvisilla on yhteys.

Vajoavat

VIIMEINEN SÄKEISTÖ

#runopaikkayksjuttu #runopaikka #runopaikkaleikki #vajoavat

Vajoavat-runon viimeinen säkeistö on syntynyt lapsen tulkittua kuulemaansa runoa.

Säkeistöä kohdannut muutos | Runopaikassa säkeistö on luettu lapselle, joka on osoittanut tekstistä häntä kiinnostavat kohdat. Tämän jälkeen lapsi on piirtämällä tuonut esiin tulkintansa runosta. Lapsen tulkinnan pohjalta on kirjoitettu Vajoavat-runon viimeinen säkeistö.

Vajoavien viimeinen säkeistö #vajoavat

Sattuma | Säkeistö herää eloon runopaikassa. Laulujen ja tarinoiden sijaan runon lapsi antaa rakkailleen lahjaksi piirroksia. Lisäksi kerrotaan yhtä juttua yhdestä yksisarvisesta, joka saa lahjaksi omakuvan.

Taiteen edistämiskeskus on tukenut Leikki-sarjan työskentelyä.

©Tarja Hallberg 2021

Published by Tarja Hallberg

Tarja Hallberg on runopaikkojen runoilija ja kehittäjä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: