Toinen leikki: Ruttu

Rutun runopaikalla säkeistöjä järjestellään säe kerrallaan.

Ohjeet

SÄKEISTÖT 2–3

Kirjoita kahden säkeistön verran kodin asukkaista, asettumisesta, epävarmuudesta, kodin esineistä ja materiaaleista.

1 jossa lelut pakataan laatikoihin
2 joista lapset nostetaan pois
3 tehdään koronapesu ja tiskikoneen asennus
4 kulunut muovimatto vaihdetaan ja jääkaapit
5 ja astiakaapin ritilät, kiristetään hana
6 laatikot ja lelut kannetaan sisään ja kirjahyllyt ja lastensängyt
7 ja pyykinpesukone toiseen kerrokseen
8 jossa on sauna ja vaatehuone ja takapihalla nurmikko
9 sen isot mustat lentävät karvaiset pallukat
10 mutta iltaisin vaaksiaisten leijuvia jalkoja häilyy
11 näkökentän reunalla, ne tulevat kohti, kun jokin
12 lentää valoon, me olemme saumoista auki, istumme
13 niitä ommellen ja purkaen
14 kun on aivan hiljaista, on tilaa
15 oregano kukkii ja valkoinen angervo
16 kun illat hämärtyvät, kun on melkein syys
17 kämmenesi ihollani, kun on
18 värittyvien pihlajanmarjojen aika

19 rakkaus testataan käytännössä
20 kun sataa ja on sellaista kuin
21 kirkuminen ja sitten laskeutuvien kankaiden
22 silittäminen helteessä, istuminen sylikkäin
23 kaikkien keskustelujen päälle huutaminen & leikki
24 lohduttaminen, kutittelu, päiväunileipien teko
25 iholle nousevat paukamat, raapiminen
26 hyttysverkkojen asentaminen, kun juoksette
27 lävitseni, siellä on aina
28 tilaa, laajuus, ruttu, helle
29 helteen kuumin yö, viikkoja
30 heräämme samasta paikasta
31 pienet sormet ja varpaat rajaavat
32 vartaloistamme majan
33 vaikka olemme vastakkain siinä, olen oman kupuni
34 keskellä, suojassa sen reunalla, josta suurempi
35 kupu, unien
36 sumuiset maisemat, sormet
37 jotka kutittelevat, tarttuvat, liikuskelevat
38 varpaat, raajojemme verkosto
39 kun nukumme, käännymme
40 vastakkain ja etäälle, lähellä yön
41 suola, meri, ilo, yhteinen hengitys
42 kun nukumme, käperrymme yhdeksi
43 jos pelottaa ötökät tai nukkuminen
44 meri, sen syvyys & laajuus
45 tavarat, joille ei löydy paikkaa
46 portaissa hyppiminen, rautarobotit
47 elämät, jotka kaivautuvat & ryömivät
48 kulkevat kohti, jos tämä kehä
49 onkin jostakin jo eletystä
50 ja siksi jumittunut tähän asentoon

KOE 2

Rutun runopaikassa säkeistöt puretaan kartonkiliuskoille ja leikataan säkeen eli yhden rivin mittaisiksi osiksi. Liuskat kiinnitetään sinitarralla yhdelle alustalle.

Otetaan esiin toinen alusta, johon säeliuskoja nyt siirretään. Liuskoja saa siirtää takaisin alustojen välillä. Sopivan mittaisen ajan kuluttua todetaan nyt kahdelle alustalle laajentuneessa tekstissä tapahtuneet muutokset, esimerkiksi säkeiden poistumiset, siirtymät tai uusien merkityskokonaisuuksien muodostuminen.

Dokumentoidaan runopaikassa syntyneet säkeistöt tai kirjoitetaan runoteon pohjalta tarvittava määrä uusia säkeistöjä, jotka dokumentoivat runopaikan. Lapset dokumentoivat tapahtumat piirroksella.

Jaa runopaikassa syntyneet säkeistöt ja halutessasi muu runopaikkaa dokumentoiva materiaali tunnisteilla #runopaikkaruttu #runopaikka #runopaikkaleikki

Säkeistöjen kuvaus

Rutun runopaikkaa varten kirjoittamassani tekstissä on kaksi säkeistöä ja 50 numeroitua säettä.

huoneet | esittelykierros kodissa, makuuhuone
tilat kodin ympärillä | puutarha

Rutun runopaikan säkeistöt kertovat muuttamisesta, jaetusta tilasta, elämisestä ihmislaumana sekä kokemuksista, joita helle ja yö muuntavat sumeiksi, maagisiksi ja limittyneiksi. Säkeistöt kuvaavat kodiksi asettumista ja arkisia toimia lasten kanssa, joihin säkeistöjen kirjoittamisen hetket sekoittuvat. Lasten kasvukivut, uuden asunnon vieraus ja kodin löytyminen siitä luovat jännitteitä runon toiseen ja kolmanteen säkeistöön.

Runopaikan kuvaus

huone, jossa koe suoritettiin | olohuone

Runopaikan teksti on 50 säettä pitkä, eikä mahdu yhdelle alustalle. Teen runopaikasta lapsille saavutettavamman siten, että sijoitan neljälle alustalle jaetut säkeistöt yhtenäiseksi alueeksi lattialle. Runon toinen säkeistö on tällöin vasemmalla ja kolmas oikealla. Alustan, johon säkeitä pian siirretään, sijoitan hieman kauemmaksi, jotta säkeiden järjestystä ei olisi niin helppo toistaa.

Vaikka lapset yltävät kaikkiin säkeisiin helposti, he aloittavat säkeistöjen purkamisen alustalta itseään lähimpänä olevista liuskoista. Ensimmäisenä siirretään vaaleanpunainen säe toisen säkeistön lopusta, ”värittyvien pihlajanmarjojen aika”, joka vaihtaa paikkaa säkeistönsä sisällä. Sitten alustalle asetetaan vihreä säe kolmannen säkeistön lopusta: ”ja siksi jumittunut tähän asentoon”. Säe toteuttaa päättäväisesti itseään ja pysyy paikallaan runon kolmannen säkeistön häntänä.

Värikkäistä liuskoista halutaan tehdä sateenkaari ja portaat. Runopaikan aikana molemmat lapset siirtävät eri värisiä säeliuskoja, mutta aluksi toinen lapsista puuhastelee vaaleanpunaisten liuskojen parissa luoden niistä toiseen säkeistöön kolmen vaaleanpunaisen säkeen sarjan. Tyypillistä lasten työskentelytavalle on, että samaa väriä asetetaan usein lähekkäin. Lasten mukaan joissakin runopaikan säeliuskoissa on ”sinilappuongelma” eli sinitarra ei aina lähde irti alustasta liuskojen mukana.

Liuskat asettuvat säkeistöjen kaltaisiin ryhmiin. Säkeistöjä tehdään aluksi ”omalle puolelle” järjestelmällisesti yksi säkeistö kerrallaan. Ensimmäisenä aloitettujen säkeistöjen valmistuttua kumpikin lapsista siirtyy myötäpäivään arkin vastakkaiselle puolelle.

Toinen lapsista kokee, että liuskojen pitäisi olla uudella alustalla ”oikeinpäin” ja allekkain. Lapsen tahdon suunnan vaikutus näkyy useissa Rutun runopaikassa rakentuvissa säkeistöissä, kun lapsi siirtää säkeitä pyrkien noudattamaan niiden alkuperäistä järjestystä. Joidenkin liuskojen paikkaa alustalla lopuksi korjataan, koska säkeet ovat ”ihan sekaisin”. Yksi liuskoista on irti ja sille etsitään uusi paikka. Sama lapsi sanoo liuskoista, että ne näyttävät ihan hyppynarulta.

Keksitään, että voi kuljettaa kahta liuskaa kerrallaan. Säkeiden siirto on useaan otteeseen ”valmis”, mutta työ jatkuu silti. Välillä pohditaankin, mahtuuko tekstiä vielä alustalle. Lapset haluavat siirtää kaikki säkeet ensimmäiseltä alustalta toiselle, jolloin säkeistöt eivät jakaudu alustoille suunnittelemallani tavalla.

Piirrokset

#runopaikkaruttu #runopaikka #runopaikkaleikki

uudet huoneet | keittiö
uusi paikka | portaat
tilat kodin ympärillä | päiväkoti

Molemmat lapset haluavat piirtää runopaikassa. Toinen lapsista piirtää violetilla tussilla iskän ja lisäksi itsensä vauvana. Lapsi toteaa näyttävänsä kuvassa ”ihan banaanilta”. Toinen lapsista piirtää oranssin ”iskäilmapallon”. Paperin reunassa kulkee säeliuskankaltainen kirjainjono. Sitten lapsi innostuu piirtämään kavereitaan, jotka nimetään. Piirroksissa iskä ja vauva sekä yksi lapsen kavereista on piirretty rajatun alueen sisään kuin huoneeseen. Piirretään myös pappa, jolla on hattu sekä lopuksi hymyilevä peruna.

Vajoavien säkeistöjen löytäminen

#runopaikkaruttu # runopaikka #runopaikkaleikki

Rutun runopaikkaan kirjoitetusta kahdesta säkeistöistä on rakentunut lasten leikeissä seitsemän säkeistöä pitkä teksti. Alustalle ensimmäiseksi laitettu säe määrittää Vajoavat-runon toisen säkeistön, joka oheisessa kuvassa sijaitsee alhaalla vasemmalla. Sen kanssa samaan aikaan rakentunut kolmas säkeistö löytyy yläoikealta.

Jos katsotaan vielä tarkemmin näiden Rutun runopaikassa rakentuneiden seitsemän säkeistön sijoittelua alustalla, olivat säkeistöt V ja II sekä säkeistöt III ja IV vierekkäin. Vastakkain olivat tällöin säkeistöt V ja III sekä II ja IV. Lyhyemmät säkeistöt runon lopussa olivat arkin keskellä vaihteleviin suuntiin. Alustan keskellä oleva yksittäinen, vihreä säe muodostaa yksinään Vajoavat-runon kahdeksannen säkeistön.

Alustalle (kokoamissuunnasta tarkastellen) ylösalaisin päätyneet säkeet näkyvät runopaikan dokumentoivissa Vajoavat-runon säkeistöissä II-VIII ja oheisessa kuvassa. Kolmannessa säkeistössä sijaitsevat säkeet 4, 3, 1 ja 30 on sisennetty oikealle. Säkeet 19 ja 29 sijaitsevat samalla rivillä.

Runopaikalla valmistuneet Vajoavat-runon säkeistöt II-VIII #runopaikkaruttu. Runon toinen säkeistö on alhaalla vasemmalla.

Muodonmuutos

Runopaikassa syntyneet Vajoavat-runon säkeistöt toistavat paikoitellen alkuperäisten säkeistöjen säejärjestystä luoden tuttuja säepareja ja läheisten säkeiden joukkoja. Runopaikassa syntyneissä säkeistöissä on yhteensä yhdeksän ylösalaisin asettunutta säettä. Ne ovat kuin varjoja aiempien säkeistöjen säkeistä. Ylösalaisin olevat säkeet muistuttavat tekstiä silmäillessä jonkin tuntemattoman kielen sanoja. Miltei lukukelvottomina ne voidaan lukiessa ohittaa. Kuitenkin säkeiden sisältö on tavoitettavissa lukunopeutta hidastamalla.

Säkeiden uudelleenjärjestäytyminen saa aikaan fragmentaarisen ja kollaasimaisen kokonaisuuden. Rutun runopaikassa syntyneet säkeistöt luovat vaikutelman laajemmasta, jo kadonneesta tekstistä, jonka säilyneitä osia tarkastelemme.

Säkeiden sekoittuminen hidastaa lukemisen tapahtumaa. Fragmentaarisuus kutsuu pysähtymään säkeen äärelle.

Säkeistöjen sisältöjen sattumanvarainen sekoittuminen Rutun runopaikassa tuo säkeistöjen asumiseen ja luontoon liittyvän kuvallisuuden tiiviimmin vuorovaikutukseen keskenään. Tällöin runon maailmassa kodin ja puutarhan välinen raja katoaa. Luonto liittyy osaksi asuintiloja, ja sen prosessit tapahtuvat yhtä aikaa kodin toimien kanssa. Samalla kodin toimet sekoittuvat toisiinsa.

Vajoavat

SÄKEISTÖT II-VIII

#runopaikkaruttu #runopaikka #runopaikkaleikki #vajoavat

Vajoavat-runon säkeistöt II-VIII ovat syntyneet säkeistöjä sekoittamalla ja järjestelemällä.

Säkeistöjä kohdannut muutos | Runopaikan kaksi säkeistöä on jaettu säkeen mittaisiin yksiköihin. Säkeet on järjestelty uudelleen seitsemäksi säkeistöksi. Tämä säkeistö- ja säejakoa kohdannut muutos on valokuvattu ja kirjoitettu muistiin seuraten säkeistöjen syntyjärjestystä.

Sattuma | sateenkaariportaat, lapsi haluaa toisintaa säkeiden järjestyksen ja vastustaa runopaikan voimia

Taiteen edistämiskeskus on tukenut Leikki-sarjan työskentelyä.

©Tarja Hallberg 2021

Published by Tarja Hallberg

Tarja Hallberg on runopaikkojen runoilija ja kehittäjä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: